starinske ploščice

Starinske ploščice vdelamo v pladenj

Barbara arhitektura, hobi, ljudje, Oblikovanje, Oprema, Prenova 1 Comment

Včasih najdemo starinske ploščice, ki bi jih radi ohranili in uporabili. Če pa smo jih kupili na popotovanju in govorijo o preteklih stoletjih, ki so jim bile priča v mestu tam onkraj, se potem, ko jih prinesemo domov vprašamo, kako jih čim bolje izpostaviti in jim v stanovanju dati pravo mesto.

Zamisel, da starinske ploščice vdelamo v pladenj, se je porodila že skoraj ob nakupu na bolšjaku tam nekje daleč v Evropi. Potrebovali smo le tak pladenj, ki bi vsaj po eni stranici ustrezal modulu ploščic. No, našli ga nismo v prvem poskusu, kmalu pa je bil pred nami pladenj, ki ga je bilo treba skrajšati le po dolžini, širina je popolnoma ustrezala meri dveh ploščic.

Za izdelavo je bilo treba nekaj spretnosti in domačega orodja; končnico pladnja je bilo treba previdno odlepiti, kar je bilo sicer zelo preprosto, saj ni bil zelo dobro zlepljen, zatem skrajšati dno pladnja in obe daljši stranici pod kotom 45 stopinj. Vse pobrusiti in zlepiti nazaj, za vsak slučaj utrditi še s kakšnim malim žebljičkom in pustiti, da se lepilo en dan suši. Če nimamo prijemalk, lahko stike utrdimo tudi z močnejšim lepilnim trakom, ki ga kasneje previdno odstranimo.

starinske plošice azulejo
kupljen pladenj
pladenj prilagodimo

Da bi se lepilo sprijelo s podlago, je treba gladko površino pladnja pobrusiti s finim brusnim papirjem in spihati prah. Lepilo naj bo podobno fugirni masi, gosto, da ploščice lepo sedejo vanj. To je lepilo v tubi za les, keramiko in kovino.

Preden ploščice zalepimo, jih na spodnji strani označimo, da vemo, kako naj bodo obrnjene in kam katera paše. Iz tube iztiskamo na pladenj pasove lepila. Ploščic spodaj ne mažemo z lepilom, ampak le ob straneh. Previdno prvo vtisnemo v pladenj. Enako namažemo ob straneh drugo, tretjo in četrto. Najbolje je, če lepilo ob straneh služi tudi kot masa med ploščicami. Ne bojmo se odvečnega lepila, ki ga lahko obrišemo z vlažno krpo.

Na ploščice položimo suho krpo (kos lesa, plute, itd.) in jih močno obtežimo. Obtežen pladenj pustimo kakšnih 12 ur.

Pladenj je gotov! Uporabimo ga lahko za serviranje kave na vrtu ali pa ga kot sliko prislonimo ob steno. Vsakokrat se bomo spomnili na mesto, kjer so te ploščice krasile fasado, stene, morda tla. Kakšne zgodbe iz zgodovine poznajo …

Za kaj bo pladenj: kot spominek, za serviranje.

Kje bo: na mizi, na polici, ob steni, pokonci na omari.

Kaj smo potrebovali:
4 starinske glazirane keramične ploščice
lesen pladenj
lepilo za les, keramiko, kovino, 1 tubo
ročno fino žago
mini žebljičke
fin brusni papir
ravnilo, svinčnik, kotnik
tri dni

Koliko smo zapravili:
pladenj 12 evrov, lepilo 2,5 evra

lepljenje ploščic na trakove lepila
pladenj je gotov
starinske ploščice od blizu

Comments 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *