Izobraževalni študijski program za starejše, ki ga vodimo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje:

NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA – Pridružite se nam na zanimivih predavanjih, bodisi video v živo ali v predavalnici, vabljeni!

Program je zasnovala in ga že od leta 2012 vodi naša arhitektka kot sodelavka na Univerzi za tretje življenjsko obdobje.
Cilj programa je pridobivanje znanja na področju notranje arhitekture in bivalne kulture, ki jo spoznavamo tako doma in na tujem, v zgodovini in danes.
Program je zasnovan tako, da slušateljem podaja celosten vpogled na področje grajenega okolja, notranje arhitekture, opremljanja in odnosa posameznika do grajenega okolja. Na začetku se dotaknemo zgodovine bivalne kulture od začetkov pa do današnjih dni ter spoznamo sodobno oblikovanje in pristope. Slušatelji spoznajo tako različne stare tehnike kot sodobne materiale in oblikovanje. Spoznajo pristop k oblikovanju prostora, govora je o teoriji in uporabi barv ter njihovih učinkih, o svetlobi, kiču, modularnosti itd. Učimo se na primerih dobre in slabe prakse, ogledamo si kakšno zanimivo razstavo in se sprehodimo po mestu. Spregovorimo pa tudi o prilagajanju stanovanja za starejše, da čim dlje ostanejo doma ter s tem povezanimi manjšimi ali obsežnejšimi ukrepi.


Programu se priključite v začetku oktobra, vpisi so septembra., izjemoma se lahko pridružite tudi med letom. Program je pester in zanimiv, teme so vsako leto nove, tako da lahko študijski program obiskujete več let.
Informacije in vpis na sedežu univerze UTŽO, lahko pa se obrnete tudi na nas in vam pomagamo pri vpisu.

V času karantene smo vsak teden izvajali video predavanja v živo, delo skupine ni bilo prekinjeno.
VABLJENI, DA SE NAM PRIDRUŽITE OD OKTOBRA DO MAJA, PROSTA MESTA SO NA VIDEO POVEZAVI VEDNO! Prednost video povezave je, da se nam lahko pridružite, tudi če niste iz Ljubljane.
Povprašajte pa, kako je s prostimi mesti v živo.
Video predavanje je ob četrtkih ob 15 uri, v predavalnici predvidoma ob petkih zjutraj. Prosim preverite na sedežu Univerze, kako je s prostimi mesti.
Pišite nam ali na Univerzo za tretje življenjsko obdobje (kontaktne informacije za univerzo so v spodnjem okvirčku).

IZOBRAŽEVANJE >

Vrsta izobraževanja

Cena individualne ure je 20 €. Ob predplačilu 10 ur je cena s popustom 183 €, ob predplačilu 20 ur je 353,8 €. Cene vključujejo ddv. Dogovorimo se lahko tudi za želeno število ur. Ena ura je 45 minut.
Pripravimo lahko razna strokovna predavanja, tudi SPLETNA, na temo bivanja in stanovanja v starosti, prilagoditvah in težavah, ki jih imajo starejši in ovirani v stanovanjskem okolju in dostopu do stanovanj. Teme obsegajo lahko tudi področja, ki jih navajamo v nadaljevanju te strani. Sklop prilagodimo po vsebini in trajanju vašim željam (za ceno nas, prosimo, kontaktirajte).
Arhitektka Barbara Železnik Bizjak je zasnovala študijski program o notranji arhitekturi, kulturi bivanja in prenovi, ki ga že 12. leto vodi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.
Program se imenuje NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA.
Letošnje študijsko leto začenjamo z dvema skupinama, ena bo na video predavanjih v živo, druga v predavalnici. Skupini sta ob četrtkih in petkih.
Za oddaljeno spremljanje vam po e-pošti pošljemo povezavo, na katero kliknete, in že ste v spletni učilnici.
Vabljeni! Začnemo v oktobru 2023, a se lahko pridružite tudi med letom.

Za informacije in vpis prosimo kontaktirajte pisarno Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje na Poljanski 6 v Ljubljani, tel: 01 433 20 90 ali info@univerzatri.si

DOVOLJ ZGODAJ RAZMIŠLJAJ O PRIPRAVI NA SPREJEMNI IZPIT

Tečaj risanja za sprejemni izpit

Tečaji risanja

Vabljeni na tečaj!

Pošlji povpraševanje in poklicali te bomo, da se dogovorimo.

Povpraševanje

Če razmišljaš o vpisu na fakulteto za arhitekturo, se odloči za individualni tečaj risanja oziroma priprave na sprejemni izpit. Tak način je najbolj učinkovit in intenziven. Skupaj z arhitektko bosta pripravila program dela glede na tvoje sposobnosti ter predznanje. Kot uvod na kratko predstavimo arhitekturno risbo.

Glede obsega tečaja se prilagodimo tvojim željam. Ena ura traja 45 minut. Priporočamo uporabo klasičnih svinčnikov, trdih in mehkih. Na prvem srečanju pokažeš svoje risbe ali nam preslikane pošlješ.

V primeru izobraževanja na daljavo tečaj poteka preko video povezave v živo, korekture se izvajajo preko poslanih preslikanih del.
Sicer je tečaj na našem sedežu v Šiški, v Ljubljani, lahko pa ga za skupino organiziramo tudi na srednji šoli ali kje drugje.
Za skupine veljajo popusti.

Za študente 1. letnika arhitekture nudimo tudi inštrukcije pri risanju perspektivnih risb in kompozicij. Cene so enake, z enakimi popusti.

1 ura

20 €

ena ura
 • ura tečaja
 • individualno delo
 • vključuje ddv
Info

10 ur

183 €

10-urni tečaj
 • predplačilo
 • individualno delo
 • vključuje ddv
Info

20 ur

353 €

20-urni tečaj
 • predplačilo
 • res ugodna cena za 20 ur!
 • vključuje ddv
Info
Izobraževanje in tečaji

Predavanja o bivalni kulturi ter
o staranju doma, ovirah in prilagoditvah stanovanj za starejše

Pripravljamo tudi posamezna predavanja s tega področja. V dogovoru z vami sestavimo program, prilagojen vašim zahtevam. Posamezen sklop je predavanje v dolžini dveh šolskih ur. Okviren program predavanj, ki ga lahko v dogovoru z vami tudi razširimo, je:

 • Zgodovina bivalne kulture, pregled skozi čas in kulture vse do današnjih dni in trendov
 • Ali poznamo našo kulturno dediščino, grajeno okolje, znamo to ceniti? razumemo vplive človekovih posegov?
 • Kompozicija, harmonija, osnovni pristopi k opremljanju
 • Barve v opremi, o vplivih barv in kombiniranju
 • Kaj je kič in kič v opremi
 • Svetloba v arhitekturi in opremi prostorov, svetila
 • Ergonomija, modularnost, prilagodljivost opreme
 • Funcionalni sklopi stanovanja, prostori in njihove funkcijske zahteve
 • Iskanje ravnovesja med funkcijo in obliko v bivalnem okolju
 • Staranje doma in kako je to povezano s prilagajanjem stanovanja
 • Kakšna so nevarna in ovirajoča mesta v stanovanju za starejše in ljudi z oviranostmi
 • Kdaj je prenova velike hiše ali stanovanja še smiselna, in kdaj je čas za selitev v primernejše stanovanje
 • Kako se pripravimo na prenovo, da ne bo stresna in bo potekala gladko, kam po nasvet

Vodnik po varnem stanovanju za STAREJŠE – VSEM NA VOLJO!

Dejstva govorijo:
– padci so najpogostejši vzroki poškodb med starejšimi,
– veliko poškodb se zgodi doma,
– najtežje je kritična mesta prepoznati.

Brošura je nastala v študijski skupini Dom, kultura bivanja, ki jo vodi arhitektka B. Železnik Bizjak na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, v študijskem letu 2016/17. Slušateljice, ki so delo še spodbujale, so skupaj z arhitektko skupaj ustvarile to gradivo za samopomoč. Želeli smo, da je gradivo na voljo vsem, prosto in brez omejitev.
SAMI LAHKO OB POMOČI te drobne brošure PREPOZNAMO najbolj kritična mesta v stanovanju. S pomočjo preglednih spiskov nevarnih mest po prostorih morebitne težave prepoznamo in dobimo ponujeno rešitev ali nasvet. Brošuro si lahko pogledate IN JO PREBERETE s klikom na sliko.
Za svetovanje v zvezi z ureditvijo vašega stanovanja ali nadaljnimi raziskavami s področja kakovosti bivanja starejših smo vam z veseljem na voljo. Pišite nam.

Brošura je na voljo tudi na tej povezavi Kako varen je vaš dom, vodnik po varnem stanovanju za starejše.
V manjši nakladi je bila natisnjena, občasno se nekaj izvodov dotiska .
Projekt in brošuro smo predstavili tudi na Dnevih medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Brošura je objavljena na naši spletni strani, sicer pa jo je mogoče najti na različnih mestih, če njen naslov vpišete v iskalnik. Informacije ali članke o njej pa tudi na naslednjih mestih:
– S podrobnim prispevkom je bila predstavljena v reviji Vzajemnost poleti 2017.
– predstavljena je bila na Radiu Slovenija 1 in se skupaj s fotoreportažo nahaja na portalu RTV SLO MMC
– na spletni strani UTŽO (arhiv 2017),
– na spletni strani ZDUS
– na spletnem portalu Dominvrt.si (arhiv)

Za več informacij nas prosimo kontaktirajte.

Galerija slik študijske skupine NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA

Skupina je razne svoje projekte predstavila na javnih dogodkih in predstavitvah: Dnevi medgeneracijskega sožitja, Enajsta šola v knjigarni, na Radiu Slovenija itd.

Slike so objavljene z vednostjo slušateljev skupine, izključno za to objavo in tukaj. Prepovedano je njihovo kopiranje in uporaba.