Izobraževalni študijski program za starejše, ki ga vodimo na Univerzi za tretje življenjsko obdobje:

NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA – Pridružite se nam na zanimivih video predavanjih, vabljeni!

Program je zasnovala in ga že od leta 2012 vodi naša arhitektka kot sodelavka na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Program se je v začetku imenoval Dom, kultura bivanja, oprema in prenova, sedaj je preimenovan v krajše ime Notranja oprema in kultura bivanja. Vsebine ostajajo enake, dodajamo pa jim ves čas tudi nove.
Cilj programa je pridobivanje znanja na področju notranje arhitekture in bivalne kulture doma in na tujem, v zgodovini in danes.
Program je zasnovan tako, da slušateljem podaja celosten vpogled na področje grajenega okolja, notranje arhitekture, opremljanja in odnosa posameznika do grajenega okolja. Na začetku se dotaknemo zgodovine bivalne kulture od začetkov pa do današnjih dni ter spoznamo sodobno oblikovanje in pristope. Slušatelji spoznajo tako različne stare tehnike kot sodobne materiale in oblikovanje. Spoznajo pristop k oblikovanju prostora, govora je o teoriji in uporabi barv ter njihovih učinkih, o svetlobi, kiču, modularnosti itd. Učimo se na primerih dobre in slabe prakse, ogledamo si kakšno zanimivo razstavo in se sprehodimo po mestu. Spregovorimo pa tudi o prilagajanju stanovanja za starejše in o staranju doma ter s tem povezanimi manjšimi ali obsežnejšimi ukrepi.


Vabljeni, da se programu priključite v začetku oktobra, vpisi so septembra. Program je pester in zanimiv, teme so vsako leto nove, tako da lahko program obiskujete več let.
Informacije in vpis na Poljanski 6, na sedežu UTŽO, lahko pa se obrnete tudi na nas in vam pomagamo pri vpisu.

OBVESTILO: V času karantene vsak teden izvajamo video predavanja na daljavo.
Delo skupine v lanskem in letošnjem študijskem letu ni bilo prekinjeno. VABLJENI KADARKOLI MED LETOM, VIDEO PREDAVANJA SO OB ČETRTKIH, PREDNOST JE, DA SE NAM LAHKO PRIDRUŽITE, TUDI ČE NISTE IZ LJUBLJANE!
Pišite nam ali na Univerzo za tretje življenjsko obdobje (glej naslov in telefon v nadaljevanju strani).

Letošnje teme:
kaj je kič, staro pohištvo in uporabnost, sodobno pohištvo in oblikovanje in še mnogo zanimivih tem!

IZOBRAŽEVANJE >

Vrsta izobraževanja

Cena individualne ure na naši lokaciji je 20 €. Ob predplačilu 10 ur je cena s popustom 183 €, ob predplačilu 20 ur je 353,8 €. Cene vključujejo ddv. Dogovorimo se lahko tudi za želeno število ur.
Na vaši lokaciji lahko pripravimo predavanja, izbirate med okvirnimi temami, ki jih navajamo na tej strani. Sklop oblikujemo po vsebini in trajanju po vaši želji (za ceno nas, prosimo, kontaktirajte).
Arhitektka Barbara Železnik Bizjak je zasnovala študijski program o notranji arhitekturi, kulturi bivanja in prenovi, ki ga že deveto leto vodi na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.
Program se imenuje NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA.
VABLJENI, DA SE NAM PRIDRUŽITE TUDI MED KARANTENO NA VIDEO PREDAVANJIH OB ČETRTKIH, KADARKOLI MED LETOM, TUDI ČE NISTE IZ LJUBLJANE.
Za informacije in vpis KLIČITE ALI PIŠITE v pisarno Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje na Poljanski 6 v Ljubljani, tel: 01 433 20 90 ali info@univerzatri.si

DOVOLJ ZGODAJ RAZMIŠLJAJ O PRIPRAVI NA SPREJEMNI IZPIT

Tečaj risanja za sprejemni izpit

Tečaji risanja

Vabljeni na tečaj!

Pošlji povpraševanje in poklicali te bomo, da se dogovorimo.

Povpraševanje

Če razmišljaš o vpisu na fakulteto za arhitekturo, se odloči za individualni tečaj risanja oziroma priprave na sprejemni izpit. Tak način je najbolj učinkovit in intenziven. Skupaj z arhitektko bosta pripravila program dela glede na tvoje sposobnosti ter predznanje.

Glede obsega tečaja se prilagodimo tvojim željam. Ena ura traja 60 minut. Na tečaju dobiš risalni papir, po potrebi tudi ravnila. Priporočamo uporabo klasičnih svinčnikov, trdih in mehkih. Na prvo srečanje prinesi s seboj svoje risbe.

Kot uvod na kratko predstavimo arhitekturno risbo. Tečaj je na našem sedežu v Šiški, v Ljubljani, lahko pa ga za skupino organiziramo tudi na vaši srednji šoli ali kje drugje. Za skupine veljajo dodatni popusti.

Za študente 1. letnika arhitekture nudimo tudi inštrukcije pri risanju perspektivnih risb in kompozicij. Cene so enake, z enakimi popusti.

1 ura

20 €

ena ura
 • ura tečaja
 • individualno delo
 • vključuje ddv
Info

10 ur

183 €

10-urni tečaj
 • predplačilo
 • individualno delo
 • vključuje ddv
Info

20 ur

353 €

20-urni tečaj
 • predplačilo
 • res ugodna cena za 20 ur!
 • vključuje ddv
Info
Izobraževanje in tečaji

Vodnik po varnem stanovanju za STAREJŠE – VSEM NA VOLJO!

Dejstva govorijo:
– padci so najpogostejši vzroki poškodb med starejšimi,
– veliko poškodb se zgodi doma,
– najtežje je kritična mesta prepoznati.

Brošura je nastala v študijski skupini Dom, kultura bivanja, ki jo vodi arhitektka B. Železnik Bizjak na Univerzi za tretje življenjsko obdobje, v študijskem letu 2016/17. Slušateljice, ki so delo še spodbujale, so skupaj z mentorico, arhitektko, skupaj ustvarile to gradivo za samopomoč. Želeli smo, da je gradivo na voljo vsem, prosto in brez omejitev.
SAMI LAHKO OB POMOČI te drobne brošure PREPOZNAMO najbolj kritična mesta v stanovanju. S pomočjo preglednih spiskov nevarnih mest po prostorih morebitne težave prepoznamo in dobimo ponujeno rešitev ali nasvet. Brošuro si lahko pogledate IN JO PREBERETE s klikom na sliko.
Za svetovanje v zvezi z ureditvijo vašega stanovanja ali nadaljnimi raziskavami s področja kakovosti bivanja starejših smo vam z veseljem na voljo. Pišite nam.

Brošura je na voljo na tej povezavi Kako varen je vaš dom, vodnik po varnem stanovanju za starejše.
V manjši nakladi je bila natisnjena, občasno se nekaj izvodov dotiska .
.S podrobnim prispevkom je bila predstavljena tudi v reviji Vzajemnost poleti 2017.
Maja 2019 smol projekt in brošuro predstavili na Dnevih medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Obisk in zanimanje je bilo veliko! (spodnja slika)

Brošura je objavljena na naši spletni strani, sicer pa jo je mogoče najti na različnih mestih, če njen naslov vpišete v iskalnik. Informacije ali članke o njej pa tudi na naslednjih mestih:
– predstavljena je bila na Radiu Slovenija in se skupaj s fotoreportažo nahaja na portalu RTV SLO MMC
– na spletni strani UTŽO (arhiv 2017),
– na spletni strani ZDUS
– na spletnem portalu Dominvrt.si (arhiv)

Za več informacij nas prosimo kontaktirajte.

Galerija slik študijske skupine NOTRANJA OPREMA IN KULTURA BIVANJA

Skupina je razne svoje projekte predstavila na javnih dogodkih in predstavitvah: Dnevi medgeneracijskega sožitja, Enajsta šola v knjigarni, predstavitev na Radiu Slovenija itd.

Slike so objavljene s privoljenjem slušateljev skupine, izključno za to objavo in tukaj. Prepovedano je njihovo kopiranje in uporaba.

Predavanja o bivalni kulturi

Pripravljamo tudi posamezna predavanja s tega področja. V dogovoru z vami sestavimo program, prilagojen vašim zahtevam. Posamezen sklop je predavanje v dolžini dveh šolskih ur. Okviren program predavanj, ki ga lahko v dogovoru z vami tudi razširimo, je:

 • Zgodovina bivalne kulture, pregled skozi čas in kulture vse do današnjih dni in trendov
 • Ali poznamo našo kulturno dediščino, grajeno okolje, znamo to ceniti? razumemo vplive človekovih posegov?
 • Kompozicija, harmonija, osnovni pristopi k opremljanju
 • Barve v opremi, o vplivih barv in kombiniranju
 • Kaj je kič in kič v opremi
 • Svetloba v arhitekturi in opremi prostorov, svetila
 • Ergonomija, modularnost, prilagodljivost opreme
 • Funcionalni sklopi stanovanja, prostori in njihove funkcijske zahteve
 • Iskanje ravnovesja med funkcijo in obliko v bivalnem okolju