#ostanidoma Prenova se začne z zamislijo

Barbara arhitektura, Notranja oprema, Oblikovanje, Oprema, Prenova, prenova stanovanja Leave a Comment

Doma smo že kar nekaj časa in najbrž tudi premišljujemo, kaj bi radi spremenili v stanovanju, ker nam ni všeč ali je dotrajano. Tudi če zamisli ne moremo takoj udejanjiti, pa imamo zdaj dovolj časa, da natančno oblikujemo zamisel o tem, kaj bi spremenili in prenovili. Mnogokrat imamo namreč zelo nejasne predstave o tem, kaj bi radi. Pravimo le, da nas nekaj moti.
Postavimo si najprej vprašanja, ki smo jih zapisali spodaj. Z odgovori nanje bomo jasneje spoznali svoje želje, potrebe in razsežnost potrebne prenove. Potem pa nas pokličite in z veseljem vam bomo pomagali pri idejni zasnovi, pripravili vam bomo popis del in razložili potek prenove. Pomagamo lahko tudi pri iskanju izvajalcev. Pri izdelavi načrtov pohištva po meri je pomembna dobra komunikacija z naročnikom in mizarjem, kar nam dobro uspeva. Sodelujemo s preverjenimi in natančnimi mizarji.

Beseda prenova pomeni nekaj novega, drugačnega, zbudi lahko tudi neprijetne misli, morda zaradi slabih izkušenj ali izkušenj znancev, zdi se, kot da prinaša le nevšečnosti in stroške. Prenova gotovo pomeni stres v našem vsakdanu, saj se moramo za nekaj časa odpovedati vsakdanji rutini in verjetno mnogo stvari pregledati, pospraviti, premestiti in tudi zavreči. Čas ob prenovi je namreč kot naročen za pregledovanje stvari, ki jih imamo in sortiranje.
Verjetno pa si vsi želimo boljše, prijetnejše, bolj sodobno, funkcionalno in udobno stanovanje ter lep videz. Ko leta minevajo, se stanovanje in oprema namreč postarajo, spremenile so se naše predstave in navade, sposobnosti in želje, morda nas je v stanovanju manj. Oprema in prostori ne služijo več enako dobro kot nekdaj. Ampak, kdaj je pravi čas za prenovo? Verjetno je skrajni čas takrat, ko nas nekaj moti ali ko postane stanovanje nefunkcionalno, celo nevarno ali bivanje ovirano.

Pa poglejmo, katera vprašanja si lahko zastavimo:
Zakaj se odločamo za prenovo?
Zaradi okvar, dotrajanosti, neuporabnosti opreme, neprimernosti razporeditve in funkcionalnosti prostorov, opreme glede na trenutne razmere, tudi zaradi težje uporabe in življenja v prostorih in lastne varnosti.

Kaj želimo s prenovo spremeniti ali doseči v uporabnosti in v videzu prostorov in česa nikakor ne želimo?
Drugačno funkcionalnost, boljšo uporabnost prostora, več prostega prostora, dostopnost, uporabnost opreme in aparatov, večjo lastno varnost, novejšo opremo, tehniko, lepši videz idr. Ne želimo manj uporabnega prostora, slabše uporabnosti, težjega vzdrževanja, manj svetlobe in podobno.

Koliko želimo za prenovo zapraviti?
Jasno se opredelite, koliko lahko ali želite zapraviti, arhitekt pa bo na podlagi tega lahko ocenil ali je to skladno z vašimi željami. Ampak tudi s skromnejšimi sredstvi se da izboljšati uporabnost prostorov in osvežiti ter posodobiti videz.

Na koncu je na vrsti govor o barvah, materialih in slogu – kakšnega želimo?
Odločimo se za slog in barvno kombinacijo ter se tega dosledno držimo. Ne mešamo podeželskega in sodobnega sloga, ne uporabljajmo pri opremljanju odsluženih stvari le zato, ker nimamo srca, da bi jih zavrgli. Obdržimo kakovostne predmete iz nostalgije ali spoštovanja, zaradi dobre uporabnosti ali dobrega oblikovanja.

Zdaj je čas za oblikovanje želja in zamisli. Kontaktirajte nas, z veseljem bomo skupaj z vami poiskali rešitve za prenovo vašega stanovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *